
Kennis in het burgerberaad
Het burgerberaad krijgt kennis en informatie aangereikt door verschillende mensen en in allerlei vormen. Denk hierbij aan:
- Wetenschappelijke kennis,
- Kennis over (klimaat-)beleid en wet- en regelgeving en,
- Kennis van belanghebbenden en ervaringsdeskundigen.
Deze kennis helpt het burgerberaad om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: Hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat? En tot een onderbouwd advies te komen aan het kabinet en de Tweede Kamer.
De wetenschappelijke kennis die wordt gedeeld is kennis waar erkende wetenschappelijke instituten het over eens zijn. Wanneer er verschillende wetenschappelijke inzichten of interpretaties bestaan over één onderwerp, krijgen de deelnemers hier ook inzicht in.
Kennis vanuit verschillende perspectieven
De deelnemers van het burgerberaad bepalen zoveel mogelijk zelf welke kennis en informatie ze willen ontvangen en gebruiken, en welke deskundigen en betrokkenen ze spreken. De projectorganisatie van het burgerberaad is onafhankelijk en zorgt ervoor dat kennis vanuit verschillende perspectieven voor het burgerberaad beschikbaar is.
Er zijn twee werkgroepen die de onafhankelijke organisatie van het burgerberaad adviseren over kennis. De wetenschappelijke werkgroep geeft advies over wetenschappelijke kennis. Een ambtelijke werkgroep geeft advies aan de organisatie over kennis over beleid en wet- en regelgeving. De organisatie praat ook met verschillende organisaties (vertegenwoordigers van) belanghebbenden die zich met het onderwerp van het burgerberaad bezighouden:
- (koepel)organisaties,
- maatschappelijke organisaties,
- belangengroepen en,
- het bedrijfsleven.
Transparantie
De kennis waar het burgerberaad gebruik van maakt, delen we ook met de rest van Nederland. Bijvoorbeeld via verschillende video’s op de website en onze nieuwsbrief (link). Zo zorgen we ervoor dat iedereen kan zien van welke kennis het burgerberaad gebruik maakt en dat de kennisvoorziening aan het burgerberaad transparant en zo goed mogelijk te volgen is.
Kennismaken met de vraag en onderwerpen 1e bijeenkomst
Tijdens de eerste bijeenkomst maakte het burgerberaad kennis met elkaar en de vraag van het kabinet. Maarten van Aalst, hoofddirecteur van het KNMI, gaf een presentatie over klimaatverandering en beantwoordde vragen. Met behulp van posters kreeg het burgerberaad feiten en cijfers aangereikt over de drie onderwerpen: eten, spullen gebruiken en reizen. Per onderwerp waren twee wetenschappelijke deskundigen aanwezig die vragen beantwoordden van de deelnemers. Bekijk de posters en video’s van bijeenkomst 1 - 18 en 19 januari
Veldbezoeken, kennis opdoen in de praktijk 2e bijeenkomst
Het burgerberaad ging tijdens de tweede bijeenkomst op 27 verschillende veldbezoeken in het land, zodat zij konden zien en ervaren hoe mensen, bedrijven en organisaties in Nederland dagelijks bezig zijn met eten, spullen gebruiken en reizen. Zo deden zij kennis op over kansen en dilemma’s in de praktijk. Bekijk het overzicht veldbezoeken en video’s van bijeenkomst 2 – 8 en 9 februari
In gesprek met deskundigen 3e bijeenkomst
Tijdens de 3e bijeenkomst op 8 maart is het burgerberaad in gesprek gegaan met ruim 50 deskundigen. Tijdens de bijeenkomst werden verschillende werkvormen gebruikt om op een toegankelijke manier kennis uit te wisselen. De definitieve lijst met deskundigen en het programmaboekje vind je in de rechterkolom van deze pagina. Bekijk voor meer informatie de uitgebreide beschrijving van hoe het burgerberaad gebruik maakt van kennis en hoe het tot de lijst met deskundigen gekomen is.