Het burgerberaad vindt het belangrijk om de samenleving goed te betrekken bij het proces en de stappen die het doorloopt. Een publieksraadpleging is een mooi middel om hier mede invulling aan te geven.
Daarom vroeg het burgerberaad, voordat het belangrijke keuzes ging maken, aan zoveel mogelijk Nederlanders om aan te geven waar het rekening mee moest houden bij het formuleren van zijn advies aan het kabinet: Wat vinden Nederlanders het belangrijkste bij klimaatbeleid? Wat is volgens hen eerlijk? En wat is de verantwoordelijkheid van de overheid, bedrijven en burgers zelf?
De onderzoeksresultaten helpen het burgerberaad bij het opstellen van het advies aan het kabinet en de Tweede Kamer.
De raadpleging bestond uit twee onderdelen: een open en een gesloten gedeelte.
Iedereen in Nederland kon meedoen aan de open raadpleging en zijn of haar mening geven. Deze open raadpleging was per definitie niet representatief.
Er was ook een gesloten raadpleging, daaraan deed een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder mee. Deze 3000 deelnemers vormden samen een groep die op leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en mening over klimaatbeleid vergelijkbaar is met de Nederlandse bevolking.
Bij de open raadpleging was er ook een raadpleging die specifiek is bedoeld voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 9 t/m 18 jaar. De inhoud van de vragen kwam overeen, maar de taal en vorm waren afgestemd op deze jongere doelgroep.
Omdat het burgerberaad iedereen in Nederland die dat wil de kans wilde geven om zijn of haar mening te geven.
Op deze manier konden mensen zelf bijdragen en werden zoveel mogelijk Nederlanders actief betrokken bij het burgerberaad.
Het Nationaal Burgerberaad Klimaat wil ook de mening van kinderen en jongeren meenemen bij het schrijven van zijn advies.
Niet alleen omdat hun stem niet direct vertegenwoordigd is in het burgerberaad - deelname aan het burgerberaad is vanaf 16 jaar. Maar ook omdat het klimaat extra belangrijk is voor deze doelgroep: het gaat om hun toekomst.
Voor hen werd daarom een speciale versie gemaakt van de online raadpleging. Ieder kind of iedere jongere die dat wilde, kon dus meedoen aan de online raadpleging.
Om kinderen en jongeren te betrekken was er niet alleen een speciale raadpleging voor deze doelgroep, maar organiseerde het burgerberaad ook een Kinderklimaattop.
Deze Kinderklimaattop bestond uit twee bijeenkomsten. De eerste sessie was met jongeren van 12 t/m 16 jaar en werd samen met UNICEF georganiseerd op 18 april. De tweede sessie vond plaats op 9 mei en was bedoeld voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.
De raadpleging laat zien waar het bergerberaad volgens de rest van Nederland rekening mee moet houden bij het maken van ingewikkelde keuzes en het opstellen van zijn advies.
Wat vinden Nederlanders het belangrijkste bij klimaatbeleid? Wat is volgens hen eerlijk? En wat is de verantwoordelijkheid van de overheid, bedrijven en burgers zelf?
Als bepaalde aspecten van klimaatbeleid belangrijker worden gevonden dan andere en als daar (deels) overstemming over is dan is dit nuttige informatie voor het burgerberaad. Deelnemers kunnen dit als toetsen gebruiken bij het maken van ingewikkelde keuzes en schrijven van het advies.
Ook zullen er aspecten zijn waar groepen inwoners verschillend over denken. De raadpleging laat zien welke groepen dit zijn. Daar kan het burgerberaad dan over praten.
Daarbij biedt de raadpleging inzicht in achterliggende argumenten. Ook dit kan helpen bij het opstellen van het advies.
De uitkomsten van de raadpleging kunnen voor het burgerberaad waardevolle inzichten opleveren die helpen bij het maken van ingewikkelde keuzes en het opstellen van advies voor het kabinet en de Tweede Kamer.
Dat deden we op verschillende manieren, maar vooral via social media en via de meer traditionele media.Op de socials liep er tussen 16 april en begin mei een kortlopende campagne die mensen enthousiast maakte om deel te nemen.
Verder gebruikten we natuurlijk onze eigen kanalen – nieuwsbrief, socials – om mensen te wijzen op deze raadpleging. Ook deelden we onze content met verschillende organisaties die dat weer konden verspreiden onder hun doelgroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jongerenorganisaties.
De resultaten van de raadpleging worden bekend gemaakt op het moment dat het burgerberaad zijn advies uitbrengt aan het kabinet. Dat is in september.